Uppgifter: Deutsche Bank planerar sparka 6.000 personer (2024)

Specialtjänst med guldkant – därför växer Family Office snabbt

Uppgifter: Deutsche Bank planerar sparka 6.000 personer (1)

Entreprenörer, förmögna familjer och tech-profiler med välfyllda plånböcker strömmar till Nordeas specialtjänst Family Office – på mindre än tre år har det förvaltade kapitalet nästan fördubblats. Vi pratade med teamleader Marcus Asp om framgångsfaktorer och jobbkultur, och att han trots skakiga tider sover gott om nätterna.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande

– Helt ärligt tycker jag att vi har lösningar som ingen annan bank i Sverige har möjlighet att erbjuda, något som också marknaden har uppmärksammat. Vår verktygslåda är helt enkelt lite större, säger Marcus Asp.

Family Office vänder sig till landets allra mest förmögna, de som på bankspråk kallas för Ultra High Net Worth. För att kvalificera sig hit ska man ha minst ett par hundra miljoner kronor i kapital.

– Nordeas storlek är en enorm styrka, runt varje kund kan vi sätta samman ett skräddarsytt team med noga utvalda kompetenser. Men att vara kund hos oss innebär så mycket mer än strategisk och taktisk rådgivning. Vi öppnar upp våra nätverk med intressanta aktörer både i Sverige och utomlands.

Marcus Asp har en lång karriär i finansvärlden bakom sig med erfarenhet i en rad olika roller.

– På Nordea och Family Office är vi en väldigt platt och snabbfotad organisation. Det är våra medarbetare som har det yttersta kundansvaret och som betyder allt för oss, och som också har mandat att driva sina egna affärer. What you see is what you get, svårare än så är det inte.

En jordnära inställning som möjligen går att spåra i Marcus uppväxt i familjegården i småländska Mansnäs, en liten ort utanför Ljungby, där hans föräldrar drev ekologiskt jordbruk och levde hållbart långt innan det blev ett begrepp.

Så småningom kom världen bortom Mansnäs att locka och han sökte sig till universitet i England där han pluggade ekonomi på University of Lincoln innan han landade i bankvärlden.

Hur är du som ledare?

– Min uppgift som teamleader handlar mycket om att släppa loss innovationskraften hos medarbetarna, att våga ge ansvar och skapa möjligheter för dem. Gillar man att göra affärer så märker kunderna det också. Självklart så kan vi aldrig tappa bort oss vad gäller risk. Vi jobbar på en bank med ett börsvärde på över 400 miljarder. Allt vi gör handlar om förtroende och att långsiktigt göra det rätta för kunder och aktieägare. Men vad jag vill säga är att det inte är i Excel-ark och styrdokument man hittar de mest briljanta lösningarna.

Vad kan det då handla om?

– Det kan vara allt från att vi på en förmiddag måste få fram en kredit på 50 miljoner eller stundtals jobba långa dagar och kvällar i samband med större transaktioner likt börsintroduktioner där vi jobbar mot en deadline. Eller att en kund hör av sig och frågar hur man ska göra för att köpa ett flygplan... Det handlar om att ge service i alla delar av livet, och naturligtvis allt som rör kundens samlade totala förmögenhet: värdepapper, onoterade aktier, bolagsägande, kapitalförvaltning, juridik, fastigheter. Vi tar ett helhetsansvar gentemot kunden och dennes familj.

Marcus Asps team i Stockholm består av sex personer, men Family Office är en snabbt växande verksamhet. På bara några få år har avdelningen dubblat antalet medarbetare och spritt kompetensen ut i landet. I dag arbetar Family Office rådgivare över hela Sverige.

Med så mycket ansvar att förvalta andras människors förmögenheter, hur känns det då i skakiga tider – sover du gott om nätterna?

– Jodå, man vänjer sig och vet att det går lite upp och ner i den här branschen. Det viktiga för oss är att oavsett konjunktur ska vi vara en bra sparringpartner. Våra kunder vill inte ha medhåll av jasägare, de förväntar sig goda råd. Det är den kulturen och affärsmässigheten som Nordea Family Office står för.

EXTERN LÄNK: Ta reda på mer om Nordea Private Bankings erbjudande inom Family Office

Notera att innehållet i denna artikel endast utgör marknadsföringsmaterial och generell information. Innehållet ska inte tolkas som personlig rådgivning, anbud eller som en rekommendation i något avseende från Nordeas sida. Ingående av separata avtal och villkor krävs för att nyttja Nordea Private Bankings utbud av tjänster.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Uppgifter: Deutsche Bank planerar sparka 6.000 personer (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 6067

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.