Storbanken ska minska antalet anställda med 6.000 (2024)

Siemens Xcelerator – accelererar din digitala transformation

– Utöver att bygga nya nät är målet att få ut 20 procent mer kapacitet från det nät vi redan har, med hjälp av digitala lösningar, säger Anne Nysæther.

Hon är vd för Elvia, som är Norges största regionala nätbolag och ansvarar för att nästan två miljoner människor i Oslo, Innlandet, Akershus och Østfold har el i uttaget.

Runtom i världen ökar energibehovet stadigt de närmaste decennierna. I Norden som helhet väntas elförbrukningen stiga med omkring 70 procent fram till 2040. I Sverige är behovet ännu större – här väntas elförbrukningen närapå fördubblas fram till 2040.

Av miljöskäl behöver tillskottet av el dessutom i första hand komma från förnybara energislag, såsom vatten, vind och sol. I Norge och Sverige är merparten av den el som används redan förnybar, och allt fler av de fossila energikällor som används inom exempelvis transportsektorn ersätts med förnybar el. Men energiomställningen handlar inte bara om elektrifiering, framhåller Anne Nysæther:

– Det handlar också om att utveckla samhället. Vi måste underlätta för ny industri, nya affärer och värdeskapande, och det gör vi genom att koppla upp oss smartare. Den hållbara lösningen, både för ekonomin och för vår natur, är att vi inte bygger ut mer än nödvändigt, utan att vi istället utnyttjar elnätet till sin maximala potential och ger kunderna tillgång till elnätet så snabbt som möjligt.

Storbanken ska minska antalet anställda med 6.000 (1)

Ökad kapacitet – utan utbyggda elnät

Det tillskott av el som krävs i framtiden är större än vad elnäten idag har kapacitet att transportera. Precis som i många andra branscher stavas lösningen digitalisering, konstaterar Anne Nysæther.

I samarbete med Siemens utvecklar Elvia därför digitala lösningar för att driva elnät. Syftet är just att öka kapaciteten i näten. En viktig del i det arbetet är att använda programvara för att samla in och bearbeta data över hur nätverken används. Genom bättre insikt – och överblick – kan belastningen på nätet öka, och det kan användas närmare dess fysiska gränser.

– En av våra stora utmaningar är att vi måste hantera mängder av data och information i en helt annan skala än tidigare, säger hon.

För att lösa det problemet inledde det norska nätbolaget ett samarbete med Siemens, en global gigant med spetskompetens inom smarta lösningar och ny teknik.

– Norge och Norden ligger mycket långt fram när det gäller att testa innovativa sätt att driva elnät. Utvecklingen här går väldigt snabbt, säger Magnus Törrönen som är chef för Grid Software på Siemens Northern Europe, och fortsätter:

– Vi utvecklar mjukvaruprodukter och tjänster som syftar till att påskynda den digitala omvandlingen av elnäten och göra dem mer flexibla och autonoma.

Programvaran som Siemens nu utvecklar tillsammans med Elvia visualiserar vad som händer i elnätet.

– Vårt mål är att bidra till att styra energiomställningen med smart mjukvara. Vi kopplar ihop den verkliga världen med den digitala för att skapa flexibla lösningar, säger Magnus Törrönen.

Bygger för framtiden

Ett av Elvias behov är att kunna överblicka när förbrukningen i nätet är som högst. Lösningen är en programvara, från bland annat Siemens, som gör det möjligt att skapa en ”digital tvilling” av elnätet.

En digital tvilling är en digital kopia av en fysisk produktionsmiljö, i det här fallet ett elnät. Den kan användas för att simulera processer – som till exempel att öka kapaciteten och transportera mer el genom nätet – för att identifiera flaskhalsar och se andra potentiella problem och utmaningar.

– Det här är nästa nivå av nätdrift, och det kräver ett nytt systemstöd. Vi insåg att vi var tvungna att bygga ett system för framtiden, inte bara bygga vidare på det vi hade. Vi behövde skapa något som kunde hantera mycket mer och komplex information, och som kunde arbeta självständigt med den informationen, det vill säga automatiskt anpassa sig, säger Anne Nysæther.

Sänker trösklarna

Det nya systemet är baserat på Siemens SaaS-produkt, Gridscale X LV Insights, som ingår i Siemens Xcelerator-portfölj. Den är utformad för att automatisera processer och hantera nätverkskomplexitet. Samarbetet ger också Siemens värdefull insikt i kundernas behov.

– Både energiomställningen och den digitala transformationen leder till stora och komplexa förändringar som kräver ett helt nytt ekosystem och mer samarbete mellan leverantörer och industrin, förklarar Magnus Törrönen.

Han menar att många företag saknar kompetens och system för att vara med på den digitala våg som sveper över energimarknaden. Siemens vill sänka tröskeln och underlätta övergången genom lanseringen av Siemens Xcelerator, både inom energimarknaden, fastigheter och industri.

– Målet är att öka takten i den digitala omvandlingen genom att göra innovation enklare och mer lättillgänglig för våra kunder. Du kan börja i liten skala och sedan lägga till nya, smarta moduler i takt med att organisationen mognar digitalt, säger Magnus Törrönen.

Samarbeten även i Sverige

Ett annat exempel är det samarbete (co-innovation) Siemens just nu har tillsammans med Ellevio, som är Sveriges näst största elnätsbolag med närmare en miljon kunder.

– Vår önskan är att vara så nära våra kunder som det bara går och utveckla ny funktionalitet som ligger i linje med elnätsägarnas behov och prioriteringar, säger Sofia Bergqvist, affärsområdesansvarig inom Siemens Grid Software Sverige.

Storbanken ska minska antalet anställda med 6.000 (2)

Samarbetet gäller en ny funktion för Dynamic Line Rating (DLR) som kommer att möjliggöra ett mer effektivt utnyttjande av nätet och öka överföringskapaciteten.

– Vi är så glada för det fördjupade samarbetet med Ellevio runt DLR. Det är också uppenbart vilket värde denna programvara skulle kunna skapa då den möjliggör ökad överföring av effekt till Ellevios kunder när de som bäst behöver den, säger Sofia Bergqvist.

Siemens Xcelerator – accelererar din digitala transformation

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Storbanken ska minska antalet anställda med 6.000 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 6073

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.